นิธิยา รัตนาปนนท.์ 2549.เคมีอาหาร.กรุงเทพฯ : โอเดียนสโตร.์ มัทนา แสงจินดาวงษ์.2545.ผลิตภัณฑ์ประมงของไทย.สำนักพิมพ์มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์, 323 หน้า. Ruiter A.1995.Fish and Fishery Products. CBS International, UK.pp.387. Adams M R.1995.Food Microbiology. The Royal Society of Chemistry,Cambridge.pp.156-251. Rahman M S.1999.Handbooks of Food Preservation.Marcel Dekker, New York. Akoh C C.2002.Food Lipids.Marcel Dekker. Branen A L D.2000.Food additives. Fennema O W.1996.Food Chemistry.Marcel Dekker, Inc.New York. Eskin N A M.2001.Food shelf life stability.CRC Press.Boca Raton, Florida. Katsutoshi M.1992.Laboratory Manual on Analytical Methods and Procedures Fish and Fish Products. Pedrosa–Menabrito A.1988.Shelf-life extension of fresh fish: A Review.